Houdoe en bedankt olé olé

Sinds de oorspronkelijke release op 13 juli 2004 – bijna 14 jaar geleden! – heeft de 5de versie van PHP zich stevig genesteld in de programmerende IT-wereld. Met bijna 200 patches verdeeld over 6 minor versies is het de basis geweest voor enorm veel websites en applicaties. Helaas niet voor lang meer.

Sinds de oorspronkelijke release op 13 juli 2004 – bijna 14 jaar geleden! – heeft de 5de versie van PHP zich stevig genesteld in de programmerende IT-wereld. Met bijna 200 patches verdeeld over 6 minor versies is het de basis geweest voor enorm veel websites en applicaties.

Op een bekend eiland ten westen van hier hebben ze daar een gezegde voor.

“All good things must come to an end.”

Einde in zicht

Zelfs PHP 5.6, wat voor nu de ideale branch is om de overgang van PHP 5 naar 7 voor te bereiden, wordt al niet meer actief ontwikkeld. Op 19 januari 2017 werd de laatste ‘echte’ update doorgevoerd in de vorm van versie 5.6.30 en sindsdien zijn er enkel nog wat security-patches uitgebracht.

Ook hier houden de ontwikkelaars van de programmeertaal echter mee op en wel aan het einde van dit jaar. Dat wil zeggen dat er over een half jaar afscheid genomen gaat worden van de tot nu toe langs draaiende versie van PHP: Hypertext Preprocessor.

En nu?

De hamvraag is natuurlijk: wat betekent dat nu echt?

Zoals inmiddels algemeen bekend is, is ons hostingplatform bijna helemaal up2date om in lijn te blijven met de welbekende AVG. De dagen dat we legacy servers kunnen blijven aanhouden en aanbieden zijn voorbij en Flexwebhosting wordt verkapt gedwongen tot het upgraden van alle (shared) hostingservers.

Dat is natuurlijk geen probleem en is eigenlijk alleen maar goed. Met tools als Ansible of Puppet is het bijhouden van veel servers een eitje en hoe nieuwer, hoe veiliger. Maar het zorgt wel voor extra werk aan de kant van de gebruikers, want ook daar moeten websites nu actiever bijgehouden worden. En ook dat is eigenlijk alleen maar goed.

Toekomst

Op dit moment zijn (en worden) al onze shared hosting servers uitgerust met een dubbele versie van PHP. Versie 7.2 (de nieuwste branch) als eerste versie en versie 5.6 er langs als een extra versie om nog even te kunnen gebruiken, terwijl websites worden klaargemaakt voor gebruik op PHP 7.

Begin 2019 wordt de tweede versie (5.6) echter weggehaald uit de mogelijkheden en vervangen door de op dat moment nieuwste versie. Dat zal tegen die tijd 7.3 zijn, aangezien de release cycle van PHP 7 eens per jaar lijkt te zijn.

Conclusie

Werk aan de winkel dus. Over een half jaar moeten alle PHP-websites overweg kunnen met PHP 7 en dus geen gebruik meer maken van functies en technieken die samen met PHP 5 verloren gaan.

Benieuwd naar wat dat allemaal is? Kijk eens op de documentatie-pagina’s van PHP.