Een dag die niet in de regenboog past

Wij vinden het leuk om dingen weg te geven. Of het nou korting is of producten of diensten zijn, wij worden er blij van. Daarom pikken we ook een graantje mee van de gekte van deze dag en hebben we zes aanbiedingen verzonnen waarvan wij denken dat jij er wat aan hebt. Waar waar komt het eigenlijk vandaan? En wat doen we er mee?

Een zwarte dag in de geschiedenis staat synoniem voor een dag waarop iets ergs is gebeurd. Vaak betreft dat een ongeluk of een aanslag met veel doden en gewonden, maar ook een dag van financiele crisis kan zo genoemd worden. Denk bijvoorbeeld aan de vrijdag na de Brexit-stemdag, waarbij de financiele markten wat vetrouwen en gezamelijk twee triljoen dollar verloren. Hatsjekidee.

De jaarlijks terugkerende Black Friday is niet zo gevaarlijk. Of nou ja, gevaarlijk voor je portemonnee misschien, maar daar blijft het dan ook bij.

Oorsprong

Een paar duizend kilometer verderop, over een hele grote oceaan, vieren ze 'Thanksgiving Day'. Dat is een mooie dag ergens in de laatste week van november waarop dat er massaal "Thank you" gezegd wordt. Tegen God, familie of vrienden bijvoorbeeld. Een mooi en vooral gezellig idee, want het wordt vooral gevierd met familie en ook al wonen die mijlen ver bij elkaar vandaan, iedereen zit gezellig aan tafel met een drankje en overvloed aan eten.

De dag erna moet er worden uitgebuikt en heeft iedereen vrij. Dat niet alleen, maar traditioneel gezien is het ook de start van het kerstinkoop-seizoen. En dáár hebben de Amerikaanse ondernemers dan weer slim gebruik van gemaakt. Dit startshot geven ze namelijk door een dag lang de gekste kortingen te geven. Je kent het wel uit films of van het nieuws: honderden of duizenden mensen die zich in drommen massaal door nog niet eens helemaal geopende deuren heen wringen om als eerste die blitse TV of geweldige telefoon te pakken.

Waar de kleur zwart vandaan komt, is niet helemaal met zekerheid te zeggen. In het Nederlands heb je het over "Het ziet zwart van de mensen" (en nee, niet alleen bij een zekere intocht die toevallig ook in november is). Dat is dan ook de leukste verklaring die er aan gegeven kan worden en al sinds de jaren vijftig gebruikt wordt door de lokale politie die het verkeer in de gaten moest houden.

Hoe het ook zij, de naam is blijven hangen en staat tegenwoordig synoniem voor een van de drukste en gekste dagen van het Amerikaanse retail-jaar. Inmiddels is het overgewaaid naar andere delen van de wereld en sinds een jaar of twee ook onderdeel van de Nederlandse economie.

Black Friday @Flexwebhosting

Wij vinden het leuk om dingen weg te geven. Of het nou korting is of producten of diensten zijn, wij worden er blij van. Daarom pikken we ook een graantje mee van de madness van deze dag en hebben we zes aanbiedingen verzonnen waarvan wij denken dat jij er wat aan hebt.

Wat denk je bijvoorbeeld van gratis VPS-upgrades? Of sterker nog, gratis hostingpakketten? Serieus, leuker dan dat kan het eigenlijk niet worden. Gekker ook niet. Voor alle aanbiedingen, check the speciale Black Friday pagina en claim die korting.

Flexwebhosting. Wij zijn leuker. Zelfs op een zwarte dag.