In serverland zijn er veel verschillende termen voor veel verschillende diensten. Af en toe is dat best verwarrend. Bij iets belangrijks als het type server scheppen we graag duidelijkheid. En om het uit te leggen aan mensen die zich liever bezig houden met hun eigen interesses, vergelijken we het vaak met huizen.
Het appartementje
Shared hosting is over het algemeen wel duidelijk: hostingruimte op een server waar je met nog wat andere websites op staat. Je levert in op vrijheid en configuratie-opties, maar wint stevig in prijs. Bijkomend voordeel: wij zorgen voor de server, daar hoef je zelf niet naar om te kijken.
Eigenlijk huur je dus gewoon een kamertje in een gebouw. Een studentenkamer in Amsterdam of een appartementje hier in Eindhoven bijvoorbeeld.
De duplex-woning
Ook een VPS, een Virtual Private Server, is vrij normaal. Ja, je hebt een eigen afgeschermde server, maar eigenlijk ook weer niet. Het is een afgeschermde omgeving, maar de hardware zelf wordt nog gedeeld met andere VPSsen. Heeft de fysieke server bijvoorbeeld 64 processoren, 128 gigabyte geheugen en 4 terrabyte aan harde schijven aan boord, dan mag jij er 4, 8 en 500GB van gebruiken.
Het is dus een compleet huis, maar je deelt de fundering en de buitenmuren. Een duplex-woning dus eigenlijk, want je hebt allebei je eigen ingang. Wat je doet met de ruimte achter jouw ingang, mag je zelf weten. Eigen keuken, slaapkamer onderverhuren, verzin maar wat leuks.
Wanneer je een VPS gebruikt, heb je eigenlijk geen weet van andere VPSsen op die hardware. Dat in tegenstelling tot een flatgebouw, waar je elkaar bij de ingang beneden nog tegenkomt.
Het flatgebouw
Over wat een dedicated server nu precies is, kan nog wat verwarring ontstaan. Dit komt door het verschil in interpretatie van wat 'dedicated' betekent.
Cambridge Dictionary legt dedicated uit als: 'designed to be used for one particular purpose'. Grappig genoeg geven ze dan als voorbeeld 'a dedicated computer'. Heel toepasselijk.
Een dedicated server is een server die alleen voor jou is. Een echte server wel te verstaan: fysiek, niet virtueel. Met andere woorden, als het een server is met 4 processoren, 8GB geheugen en 500GB harde schijven dan zijn die alle 4, 8 en 500 voor jou.
Dit is dus wel een flatgebouw. Jij hebt een heel groot gebouw met meerdere appartementen en kamers. Die mag je inrichten of onderverhuren hoe jij dat wilt.
Tot zo ver niets spannends. Waar de verwarring ontstaat is echter bij het verschil tussen een gevirtualiseerde dedicated server en een zogenaamde 'bare metal server', die bij andere providers vaak aangeboden wordt. Want ja, een dedicated server bij FXW/Flexwebhosting is gevirtualiseerd, wat het principe dan terug brengt naar een VPS. Maar waarom?
Eigenlijk is het heel simpel. We hebben allemaal wel eens een computer gehad waar iets stuk aan is gegaan. Een harde schijf of een reepje geheugen bijvoorbeeld. Geen probleem: even openschroeven, nieuw onderdeel er in en doorgaan. Jammer als het de harde schijf is, want dan ben je ook meteen al je bestanden kwijt.
Bij een server werkt dat net iets anders. Die hangt namelijk in een rack in het datacenter, aan de andere kant van het land. Daar hangen nog honderden andere servers omheen en er lopen duizenden kabels van hot naar her. 'Even iets vervangen' is dan ook vaak een kwestie van goed plannen en uitkijken wat je doet. Vervolgens moet je de server uitzetten terwijl je aan het werk gaat en bent en pas weer aanzetten als je klaar bent.
Wat zou het dan toch makkelijk zijn als je, terwijl je server gewoon aan blijft staat en lekker door draait, een identieke kopie kunt maken van de server en die op andere hardware kunt zetten, toch? Dat je ongemerkt een kloon maakt op een server die niet stuk is en als die kloon klaar is, de oude uit zet en die nieuwe kloon kunt opstarten.
Ja, dat is het inderdaad. En dat is ook precies de reden waarom wij onze dedicated servers virtualiseren. Hierdoor hebben wij namelijk nog een achteringang naar de hardware zelf, waarmee we een zogenaamde sync kunnen starten. Hiermee zetten we alle bestanden een voor een over naar een andere, fysieke server. Dit kan gewoon terwijl alles aan staat. Wel zo handig.
De fundering
Dan zijn er nog 'bare metal servers'. Dit zijn dedicated servers die niet gevirtualiseerd zijn. Je krijgt in zo'n geval echt alleen maar de fysieke server en een achteringang via SSH. Meer is het niet. Vergelijk het maar met de fundering op een stuk grond. Geen heipaal of betonnen muur te bekennen. Leeg he?
Voor sommige mensen is dit juist een uitkomst. Complete vrijheid om neer te zetten wat je wilt, hoe je het wilt. Voor andere is dit juist niet zo handig, omdat ze wel weten hoe ze een website moeten maken en hoe ze een server met DirectAdmin moeten beheren, maar niet weten hoe ze DirectAdmin geïnstalleerd krijgen, of hoe ze een partitie moeten aanmaken, of hoe ze een besturingssysteem moeten installeren.
Bare metal servers zijn dan ook een compleet andere tak van sport. Het vereist een bepaald kennisniveau en een specifiek doel, anders begin je daar niet aan.
Conclusie
Als hostingprovider voor zowel shared als server-hosting geven wij de voorkeur aan gevirtualiseerde servers. Gelukkig zijn onze klanten het daar over het algemeen ook mee eens, want nog geen 20% van onze servers zijn dedicated en van deze 20% is slechts 6% 'bare'. Dat is een magere 1% van het totaal.
Maar, mocht je die kennis of het doel hebben, kunnen we je ook helpen. Wij storten de fundering wel voor je, de rest mag je helemaal zelf doen.