Poorten hier, poorten daar

Wanneer u een e-mail account heeft, wilt u daar natuurlijk gebruik van maken. En dan het liefste niet alleen via de meegeleverde webmail client, maar ook met het door u gebruikte e-mailprogramma. Of dat nu Outlook, Apple Mail, Thunderbird of misschien uw telefoon is, het moet gewoon werken. Toch?

Wanneer u een e-mail account heeft, wilt u daar natuurlijk gebruik van maken. En dan het liefste niet alleen via de meegeleverde webmail client, maar ook met het door u gebruikte e-mailprogramma. Of dat nu Outlook, Apple Mail, Thunderbird of misschien uw telefoon is, het moet gewoon werken. Toch?

Vaak blijkt dit in de praktijk echter nog niet zo gemakkelijk te zijn. Instellingen zijn per provider en soms zelfs per account verschillend. Hoe zit dat nu eigenlijk?

Verschillende instellingen

Net zoals iedere computer anders is, is ook iedere server anders. Instellingen die u voor het ene e-mailadres bij die ene provider heeft, hoeven dus helemaal niet overeen te komen met de gewenste instellingen bij de andere provider. Zo kunt u bij onze basic hostingpakketten bijvoorbeeld gebruik maken van SMTP poort 25 om uw e-mail mee te verzenden. Poort 25 is de internationale standaard poort om e-mail mee te verzenden. Daarnaast stellen we bij onze premium pakketten ook poort 587 beschikbaar. Maar waarom zouden we dat doen als de internationale standaard poort 25 is?

Poort 25 werkt niet!

Vaak horen we over problemen met het verzenden van email via onze uitgaande mailservers. Het binnenhalen verloopt doorgaans vlekkeloos, deze instellingen zijn over het algemeen gemakkelijk te vinden, goed in te stellen en vrijwel universeel. Het verzenden is echter een ander verhaal. Waarom is dat?

Het verzenden van e-mail verloopt via de uitgaande mailservers van de provider wiens gegevens u instelt. Deze provider heeft het beheer over deze server en zorgt dat alles in goede banen wordt geleid. Dit betekent dus ook dat e-mail die eigenlijk niet verzonden zou mogen worden, zoals spam-email, wordt tegengehouden. Om dit proces te vergemakkelijken, bepaalt de provider via welke poort mail de server binnenkomt en verlaat. Niet alleen dat, namelijk ook via welke poorten dit juist nietmag.

En daar ontstaat dus het probleem. Want, stel u het volgende voor. Uw hostingprovider, wij dus, staat enkel de uitgaande mailserver via poort 25 beschikbaar. Uw internetprovider daarentegen wil haar eigen netwerk beschermen, en staat juist net géén verkeer via deze poort toe, als het niet via hun eigen mailserver gaat. Feitelijk heeft u dan niets aan de uitgaande mailserver van uw hostingprovider, dat gaat immers niet werken. De oplossing is dan het instellen van de uitgaande mailserver van uw internetprovider. Helaas is dit niet echt praktisch wanneer u bijvoorbeeld een laptop instelt waarmee u via verschillende internet-verbindingen e-mail verstuurt, omdat u vaak onderweg bent. Waarbij u ook nog eens de kans loopt dat u via die andere internet provider wél mail kunt versturen via onze mailservers. U ziet het al, het is en blijft lastig.

Wie biedt de oplossing?

In principe zijn hier twee partijen die u aan kunt spreken op uw probleem. De internet-provider, die blokkeert poort 25. Of ons als hostingprovider, waarbij u juist mailt via poort 25. Vaak leidt dit tot oeverloze discussies tussen u als de klant en een van de twee andere partijen, welke u gegarandeerd nergens brengt. Want, uw internetprovider zal zeggen dat uw hostingprovider maar een andere poort open moet zetten, terwijl wij juist zullen zeggen dat het niet onze schuld is dat uw internetprovider de internationale standaarden negeert. Gelukkig bieden we wel een oplossing, hierover later meer in de conclusie.

Ondertussen zijn we bij en soortement van kip-en-ei-verhaal uitgekomen. Vergelijk het met de volgende situatie. Uw lokale supermarkt ligt aan een doorgaande weg van A naar B, net buiten de stad. Mooie locatie, veel verkeer, u kunt het zich voorstellen. U doet er iedere dag uw boodschappen op weg naar huis, de supermarkt heeft veel klanten, ideaal! Maar, de gemeente krijgt opeens een vlaag van verstandsverbijstering en besluit de weg af te sluiten. Er is immers al een doorgaande weg die A met B verbindt, een paar kilometer verderop. Zo gezegd, zo gedaan. De weg wordt afgesloten, niemand kan er meer door. Dit is een probleem, aangezien niemand nu nog de supermarkt kan bereiken, behalve via een klein achterdoor weggetje. U ook niet, dus dat wordt lastig.

Dit klinkt misschien als een rare vergelijking, maar feitelijk zijn wij in deze situatie de supermarkt, uw internetprovider is de gemeente (of Rijkswaterstaat, wie is er verantwoordelijk voor het wegennet?) en uw uitgaande e-mail zijn de dagelijkse boodschappen. Er zijn zo een paar oplossingen te bedenken:

  • U kunt er voor kiezen ergens anders uw boodschappen te gaan doen (andere uitgaande mailserver gebruiken).
  • U kunt toch via het achterdoor-weggetje uw boodschappen gaan doen (gebruik bijvoorbeeld onze webmail).
  • De gemeente kan de weg weer openen.
  • De supermarkt kan zelf een nieuwe weg aan gaan leggen (andere SMTP poorten openen).

De derde en vierde optie zullen hier al vrij snel afvallen. Voor nummertje drie zal er te weinig animo zijn en vier vereist een aanpassing in de volledige infrastructuur van het netwerk, laat staan de kosten die het met zich meebrengt. De simpelste oplossingen zullen dan toch de eerste twee zijn.

Conclusie

Voordat u dus besluit welk hostingpakket u wilt bestellen, bekijk dan eerst welke zaken u beslist nodig heeft met betrekking tot uw e-mail. Bij basic hosting is dat gewoon poort 25 dus en dit werkt prima met onder andere UPC en XS4All. Maakt u gebruik van een andere provider, zoals onder andere KPN, Ziggo of Tele2, overweeg dan een premium hostingpakket. Deze providers blokkeren namelijk poort 25, waarbij u bij het premium pakket de toegang krijgt tot poort 587.

Naast het beschikbaar zijn van poort 587, biedt het premium hostingpakket nog wel meer voordelen. Denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheid schijfruimte, snellere hard- en software en uitgebreidere support. Het is dus zeker het overwegen waard!

UPDATE: Sinds het schrijven van dit artikel een aantal jaar geleden is er het een en ander gewijzigd. Op veel van onze shared hostingservers staat poort 587 standaard open. Lukt het nog niet om te verbinden? Neem dan even contact op met de collega's van de TD. Die helpen u graag verder.