We worden links en rechts gebombardeerd met informatie over virusscanners. In de foldertjes van de locale computerdealer, de advertenties langs de websites die we bezoeken, bij het downloaden van een programma... Overal is er wel een leverancier die beweert de beste bescherming te bieden. Dat iedereen gebruik zou moeten maken van een virusscanner is algemeen bekend. Dat dit een noodzaak is, is jammer. Voornamelijk Microsofts besturingssysteem Windows is vaak het doelwit van hackers, regelmatig worden er dan ook nieuwe gaten in de beveiliging ontdekt. En dus wordt een virusscanner bijna verplichte kost. De vraag is nu, welke kiest u?
Gelukkig zijn er, veelal onafhankelijke, partijen die geregeld een test uitvoeren. Hier komen natuurlijk veel technische details bij kijken, maar in principe is het heel simpel. Men neemt 10 populaire virusscanners, laat deze het individueel opnemen tegen 100 op dit moment in omloop zijnde virussen en staat vervolgens met eens scorebord in de hand te controleren hoeveel virussen iedere scanner heeft tegengehouden. Recentelijk hebben de dames en heren van Dennis Technology Labs deze taak op zich genomen en de resultaten gepubliceerd op hun website.
Helaas zijn de resultaten hiervan niet zo positief voor een groot gedeelte van de Windows-gebruikers. Microsofts eigen virusscanner die u gratis kunt downloaden en gebruiken, Security Essentials, komt namelijk nogal slecht uit de bus. Volgens de resultaten worden er slechts 60 van de 100 virussen tegengehouden. En dat terwijl de meeste scanners er juist ruim 90 tegenhouden. Voor de doorsnee Windows-gebruiker die zich met de Security Essentials goede bescherming in huis denkt te halen, komt dit vermoedelijk als een flinke klap. Want tja, als de antivirus-software van Microsoft, Microsofts eigen besturingssysteem al niet kan beschermen, raakt dan het einde niet een beetje zoek?
Nu weet ik niet hoe het bij u thuis was (of is), maar als ik van school thuis kwam met een mager zesje voor een proefwerk, kreeg ik er flink van langs van mijn moeder. Hopelijk treft de developers van Microsoft nu hetzelfde lot en spoort dit resultaat ze aan om hun beveiliging te verbeteren. In de tussentijd kunt u wellicht beter het zekere voor het onzekere nemen en overstappen naar een goed werkend product. Volgens de test is dit het betaalde antivirus-programma Kaspersky Internet Security 2014. Kiest u toch liever voor een gratis product, kijk dan eens naar Avast! Free Antivirus 9. Alhoewel lager scorend dan Kaspersky's product, scoren de programmeurs van Avast! alsnog veel beter dan die van Microsoft.