Verkouden computers?

Ik hoor het mijn moeder nog zeggen. "Niet met natte haren naar buiten, dan word je verkouden!" Een virusje meer of minder boeit ons inmiddels niet meer zo. Paracetamolletje hier, dagje rust daar en vol goede moed gaan we er morgen weer voor de volle 100% tegen aan. Maar hoe zit dat met uw computer? Hoe merkt u dat u te maken heeft met een patiënt, wat is het digitale alternatief voor een paracetamol en hoe dient u het toe?

Ik hoor het mijn moeder nog zeggen. "Niet met natte haren naar buiten, dan word je verkouden!" Een virusje meer of minder boeit ons inmiddels niet meer zo. Paracetamolletje hier, dagje rust daar en vol goede moed gaan we er morgen weer voor de volle 100% tegen aan. Maar hoe zit dat met uw computer? Hoe merkt u dat u te maken heeft met een patient, wat is het digitale alternatief voor een paracetamol en hoe dient u het toe?

's Morgens in de trein werk ik mijn favorieten door. Eén van de sites die ik steevast bezoek is www.security.nl. Op deze site vindt u, zoals de naam al doet vermoeden, veel informatie en het laatste nieuws omtrent digitale veiligheid. Digitale veiligheid in de ruimste zin van het fenomeen wel te verstaan, want naast informatie over lekken in software of besturingssystemen, vindt u er ook informatie terug over gevangen hackers, de privacy-regelgeving van Facebook en de kwetsbaarheid van smart-TVs. Helaas is mijn treinreis de afgelopen paar dagen te kort om al het (voor Flexwebhosting relevante) nieuws door te lezen,  simpelweg omdat het te veel is. Om maar een greep te doen:

Microsoft scant Windows op schadelijke rootkit

Google dicht lek van 10.000 dollar in Chrome OS

Microsoft patcht 66 lekken in Windows, IE en Office (let wel, 66!)

Cryptowall ransomware verspreidt zich via advertenties

30 Virusscanners voor Android getest

Russen aangehouden wegens gijzelen iPhones en iPads

Het is zomaar een overzichtje van wat artikelen, allemaal met een ietwat positieve nasmaak (de fouten worden immers opgelost en de boeven gepakt). Maar, zoals u ziet, wordt niets of niemand gespaard. Microsoft, Android, Google, Apple... iedereen is vatbaar. Is het niet op de ene manier, dan is het wel op de andere.

Iets van nu

Wij merken de laatste tijd een stijging aan het aantal misbruikte e-mail accounts om spam mee te verzenden. Kregen we voorheen 5 tot 10 meldingen per dag, zijn het er de laatste dagen meer 50 tot 75. Wat hierin opvalt is, dat het voornamelijk e-mail accounts zijn die al langere tijd bestaan. Dit valt ook wel te verklaren, want toentertijd was het nog niet zo'n hype, die online veiligheid. 'Vroeger' mocht hallo nog gewoon als wachtwoord gebruikt worden. Als je hallo01 gebruikte, dan was je al over de top beschermd. En als het werkt, waarom zou je het dan veranderen? Dat kan ik u wel vertellen: omdat de hackers dusdanig geavanceerd zijn dat ze een dergelijk wachtwoord binnen enkele minuten (zo niet seconden) hebben achterhaald en gaan misbruiken.

Help! Wat nu?

Waaraan kunt u merken dat uw account misbruikt wordt, vraagt u zich af? Soms is dat heel gemakkelijk te zien, en in andere gevallen wat minder. Bent u een hostingklant van ons, zijn er in ieder geval verschillende manieren:

  • U krijgt veel e-mails binnen met als onderwerp 'Mail delivery failure';
  • U kunt geen e-mail meer ontvangen of versturen;
  • U krijgt een melding dat u meer mails heeft verstuurd vandaag dan dat is toegestaan;
  • U ontvangt een e-mail van onze Abuse-afdeling;

Indien dit het geval is, is de kans groot dat uw apparaat is geïnfecteerd door een virus of iets dergelijks en wordt het tijd voor wat virtuele paracetamol. Dit komt u vaak tegen in de vorm van een virusscanners (lees ook het artikel over virusscanners). Deze laat u vervolgens een volledige scan van uw apparaat draaien, dus niet alleen een snelle of normale scan. Ja, dit duurt lang, vaak uren lang zelfs. Maar, dat is een goed moment voor een lekker kopje thee met honing of een glaasje fris.

Als de scan klaar is en uw PC weer virusvrij, wijzigt u de wachtwoord van het bewuste e-mail account. Hierdoor kan het niet langer meer misbruikt worden. En om het zekere voor het onzekere te nemen, doet u er goed aan om meteen ál uw wachtwoorden aan te passen. Denk hierbij aan het wachtwoord van andere e-mail accounts, fora, sociale media, internetbankieren... Want als ze eenmaal binnen zijn, is het erg moeilijk om te bepalen wát een hacker precies heeft kunnen zien...

Conclusie

Al met al is het toch erg lastig en levert het u flink wat werk op als u er last van krijgt. Zorg dus altijd voor een up-to-date systeem, goede virusbeveiliging en laatste versies van de door u gebruikte software (Flash, Java et). Want tja, wanneer u er voor zorgt dat uw PC of ander apparaat altijd met droge haren naar buiten gaat, wordt-ie ook niet verkouden.