Wij steken het niet onder stoelen of banken. Linux servers, en dan voornamelijk die op CentOS draaien, zijn onze specialiteit. Combineer dat met DirectAdmin en je hebt de basis voor ons hele hostingplatform.
Daar valt zo een aantal redenen voor te bedenken.
- Onze collega's hebben daar al jarenlang ervaring mee;
- Het is gemakkelijk te bedienen met zo'n zwart schermpje - als je maar weet wat je doet;
- Het hele besturingssysteem is open source én gratis;
- Er zijn enorme online communities boordevol informatie.
Toch zijn er ook legio redenen te noemen om een (web)server op te zetten met good old Windows als drijvende kracht.
Waarom Windows?
Oké, er zijn een aantal punten die als negatief ervaren kunnen worden.
- De licenties van Windows en bijvoorbeeld MSSQL kosten (veel) geld en het licentiemodel is ingewikkeld;
- Windows is en blijft Windows: een populair doelwit voor hackers en andere cybercriminaliteit;
- Microsoft is een commercieel bedrijf. Ook hier doen genoeg privacy-gerelateerde geruchten de ronde;
- Standaard kies je niet voor PHP op een Windows server, maar voor bijvoorbeeld ASP.
Vooral de licentiekosten zijn vaak een drempel om Windows als webserver in te zetten, maar die kosten kun je redelijk binnen de perken houden door voor een virtuele server te kiezen. De volledige licentie wordt dan door de hostingprovider betaald en verdeeld tussen de gebruikers.
Linux wordt een steeds populairder doelwit voor cybercriminelen, die lekken zoals Heartbleed in OpenSSL aangrijpen om servers binnen te dringen. Daarbij worden websites vaker gehackt via een lek in de website dan dat een server als ingang wordt gebruikt.
Is geld geen probleem? Dan kun je Windows Server prima als besturingssysteem voor jouw volgende webserver kiezen. Zo heb je de volgende voordelen van het door Microsoft ontwikkelde platform:
- Het is makkelijk te beheren, doordat je dezelfde grafische interface hebt als dat je Windows-PC thuis heeft - geen geklooi met een moeilijke terminal;
- Door Microsoft gegarandeerde ondersteuning en updates van minimaal 10 jaar na release-datum;
- Ondersteunt veel extra software van derde partijen én populaire Windows-programma's, zoals Exchange mailomgevingen;
- Updates gebeuren veelal automatisch en de updates van nog ondersteunde hardware komen snel uit.
Voor- en nadelen dus. Hetzelfde rijtje kun je in omgekeerde hoedanigheid voor Linux opstellen trouwens. De voordelen van Windows zijn vaak de nadelen van Linux en vice versa.
Windows als webserver
Verreweg het grootste gedeelte van onze servers wordt gebruikt voor het hosten van websites. De combinatie van Apache als webserver, MySQL voor de database en PHP voor dynamische websites is een stabiele en goed presterende set-up. Met DirectAdmin als controlepaneel beheer je gemakkelijk je hostingpakket of eigen server, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over welk besturingssysteem alle processen draaiende houdt.
Kun je datzelfde bereiken met een server die Windows gebruikt in plaats van CentOS?
In de afgelopen maanden lijkt daar de mening over veranderd te zijn. Waar in november 2018 IIS, de webserver van Microsoft, nog op 39% van alle webservers draaide (en in juli 2017 zelfs op 53%!), komen ze in de laatste meting van NetCraft maar uit op een schamele 15%. Apache en NginX krabbelen weer omhoog van respectievelijk 21% en 22% in november vorig jaar naar 29% en 32% afgelopen augustus.
"Vroeger" stond de combinatie Windows Server, IIS en PHP bekend als een trage set-up. Voor snelheid in je PHP website moest je zeker kiezen voor Linux met Apache. Inmiddels is er bij alle software verbetering doorgevoerd en wordt het gat tussen de twee steeds kleiner - als het al niet gedicht is.
Wel wordt er gezegd dat je als je veel media-bestanden gebruikt, IIS een betere keuze is. Omdat de webserver beter integreert met Windows en de daarop aanwezige modules dan dat Apache dat doet met Linux, heeft het de betere papieren voor het afspelen van audio en video.
Probeer het zelf
Zet je Windows en Linux of IIS en Apache tegenover elkaar, zijn er veel verschillen te ontdekken.
Waar jouw voorkeur ligt, is dan ook afhankelijk van een aantal factoren. Persoonlijk ervaring is daarin erg belangrijk, net zoals kennis van zaken. Maar ook de te gebruiken software en het doel van de server telt mee. Je portemonnee hoeft nu in ieder geval geen issue te zijn.
Bestel je namelijk voor 31 oktober 2019 een nieuwe Windows VPS 1 of 2, krijg je de eerste 6 maanden 50% korting op je factuur.
Zo kun je nog eens op een leuke manier je eigen voorkeur bepalen.
Bronnen:
- https://www.ionos.com/digitalguide/server/know-how/linux-vs-windows-the-big-server-check/
- https://www.comparitech.com/net-admin/iis-vs-apache/
- https://www.upguard.com/articles/iis-apache
- https://news.netcraft.com/archives/2019/08/15/august-2019-web-server-survey.html
- https://www.vyrazu.com/iis-vs-apache-vs-nginx/
- https://www.comparitech.com/net-admin/iis-vs-apache/