Wist u dat ongeveer 22% van alle websites en 60% van alle websites die met een CMS gemaakt zijn, gebruik maken van Wordpress? Dat is best veel, vooral als u zich bedenkt hoe veel verschillende 'concurrenten' er zijn. Joomla, Drupal, CMSmadeSimple… Maar wat is WordPress nu eigenlijk en wat maakt het zo populair?
Blog, CMS, website
WordPress is oorspronkelijk begonnen als een simpele manier om een blog op te zetten. Hiervoor werd het systeem ontwikkeld en gelanceerd. Het grootste voordeel van WordPress was, en is nog steeds, het grote gemak waarmee alles gaat. Van het installeren via hun beroemde 'five minute install' tot het aanpassen van de look en feel, van het schrijven van uw eerste artikel tot het upgraden naar een nieuwere versie, het kost allemaal nauwelijks moeite. Alles loopt gewoon door en gebeurt bijna volautomatisch. En dat is makkelijk, vooral als u niet echt thuis bent in de wondere wereld van het programmeren.
En ander groot pluspunt is de documentatie die WordPress heeft gepubliceerd. Hierdoor is het gemakkelijk voor nieuwe gebruikers om te beginnen en voor ontwikkelaars om uitbreidingen te maken en deze online beschikbaar te stellen. En een bijkomend voordeel voor de programmeurs is daarbij dat de WordPress ontwikkelaars erg letten op 'backward compatibility'. Dit klinkt als een moeilijke term, maar betekent feitelijk gewoon dat als een plug-in twee jaar geleden op een oudere versie van WordPress gebaseerd werd, deze ook behoort te werken op de laatste nieuwe versie. Het resultaat hiervan is dat programmeurs een grotere groep potentiële gebruikers hebben en dus eerder geneigd zijn om een plug-in, thema of andere uitbreiding voor WordPress te ontwikkelen dan voor een ander CMS. Daarnaast is er een enorm grote community van gebruikers en programmeurs samen. Dus ook al zijn er problemen, zijn kunnen snel worden opgelost door een berichtje op één van de vele fora te plaatsen.
Juist door de enorme populariteit werd WordPress verder doorontwikkeld en werd het systeem steeds uitgebreider. Vandaag de dag is het een volledig CMS (Content Management System), waarmee u binnen een handomdraai een volledige website in elkaar zet. En daar hoeft u niet voor gestudeerd te hebben, want de kreet "leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker" kennen ze bij WordPress nog niet. Daar is alles leuker én makkelijker.
Wilt u aan de slag met WordPress? Laat het ons weten bij de bestelling van een hostingpakket en wij installeren het gratis voor u!
Hoe werkt het?
Op het internet zijn tientallen, zo niet honderden handleidingen en introducties voor WordPress te vinden. Er eentje bij maken is dan ook niet de bedoeling van dit artikel. Wat ik u niet wil onthouden, is een korte omschrijving van de basis, zodat u met uw vers bestelde pakket direct aan de slag kunt.
Inloggen
Het controlepaneel van WordPress benadert u online. De URL is dan standaard www.uwdomeinnaam.nl/wp-admin. Hier wordt er gevraagd om uw inloggegevens, deze heeft u zelf aangemaakt tijdens het installeren van WordPress of van ons ontvangen. Eenmaal ingelogd ziet u het zogenaamde 'dashboard', het controlepaneel van WordPress, met links het menu en alle beschikbare opties. De rest van het scherm is gevuld met de informatie die u geboden wordt en is afhankelijk van welke optie u links klikt.
Het uiterlijk
Standaard zijn er al voldoende mogelijkheden om aan de slag te gaan met het aanmaken van de gewenste pagina's. Dit kan zijn in de vorm van een blog-artikel, waarop mensen dan kunnen reageren, of in de vorm van een statische pagina. Maar, als iedereen maar hetzelfde uiterlijk zou gebruiken, zou het internet toch maar wat saai worden. Eén van de eerste dingen die u zult willen uitvoeren, is dan ook het installeren van een nieuw thema. Een nieuw thema kunt u gemakkelijk installeren via de knop 'Weergave' aan de linkerkant. Via de knop 'Nieuw thema toevoegen' kunt u nieuwe of populaire thema's bekijken of zoeken op kleur, lay-out en nog wat meer dingen. Door op de knop 'Voorbeeld' te klikken, kunt u zien hoe het thema er in het echt uitziet en het ook direct installeren en activeren. Klik vervolgens in de linker bovenhoek onder uw sitenaam op 'site bekijken' en aanschouw het resultaat. Mooi toch?
In deel twee zullen andere facetten van WordPress worden behandeld, zoals het plaatsen van nieuwe inhoud, het installeren van plug-ins en wat algemene aanbevelingen. Nieuwsgierig geworden? De .me-domeinnamen zijn nog een week lang in de aanbieding, hét moment om uw eigen domeinnaam te registreren!