Handmatig updaten van WordPress nodig

Vorige week werd WordPress versie 4.9.3 uitgebracht. Helaas zat er een klein euvel in: de auto-update functie binnen WordPress zelf werd hiermee uitgeschakeld. Websites op versie 4.9.2 zijn wel automatisch geüpdatet naar 4.9.3, maar zullen niet automatisch verder gaan. Even checken dus en handmatig een update uitvoeren. Zegt het voort!

Vorige week werd WordPress versie 4.9.3 uitgebracht. Helaas zat er een klein euvel in: de auto-update functie binnen WordPress zelf werd hiermee uitgeschakeld. Websites op versie 4.9.2 zijn wel automatisch geüpdatet naar 4.9.3, maar zullen niet automatisch verder gaan.

Auto-wat?

WordPress maakt sinds versie 3.7 al gebruik van een auto-update functie. Hierdoor worden de websites volledig geautomatiseerd geüpdatet naar een nieuw uitgebrachte versie. Hartstikke handig natuurlijk, want helaas gebeurt het nog wel eens dat een site wordt 'vergeten' en, na drie jaar updates gemist te hebben, gehackt.

WordPress' auto-updater update zogenaamde minor versions. Van 4.9.1 naar 4.9.2 bijvoorbeeld, of van 4.8.3 naar 4.8.4. Maar niet van 4.8 naar 4.9 of van 4.9 naar 5.0.

Standaard staat de functie aan, maar deze kan handmatig uitgeschakeld worden middels een extra toevoeging in de wp-config.php.

N.B.: Op onze shared hosting servers wordt hier op gemonitord en wordt de auto-update weer ingeschakeld als we merken dat deze uitgeschakeld is. Dit omdat er vaak bugfixes uitgebracht worden die de veiligheid van sites ten goede komen en dat vinden wij natuurlijk heel fijn.

Welke sites hebben er last van?

Alleen WordPress websites die op het moment van de release van versie 4.9.3 gebruik maakten van 4.9.2 kunnen vanaf dat moment problemen ondervinden met het automatisch updaten. Dit betreft dus alleen websites die geïnstalleerd zijn sinds de release van de 4.9 branch drie maanden geleden of websites die handmatig zijn geüpdatet naar 4.9.

'Kunnen', want het hoeft niet. Het klinkt logisch dat het wél zo is, maar toch komen er voldoende reacties van gebruikers met een auto-updatende WP 4.9.x site die wel gewoon door is gegaan naar 4.9.4. Ik heb er zelf ook zo eentje draaien. Nee, niet dit blog. Daarnaast zal onze application installer Installatron ook een handje helpen.

Wat nu?

Maak jij gebruik van een WordPress site of hou je deze bij voor iemand anders? Log dan nu in om te controleren welke versie je gebruikt! Je ziet dit in je WP-dashboard in de rechter-benedenhoek.

Ben je blijven 'hangen' op 4.9.3, update dan handmatig naar de nieuwe versie, 4.9.4. Vanaf dat moment zal je weer verder automatisch geüpdatet worden.

Daarnaast, zegt het voort! Veel gebruikers zijn misschien blindelings gaan vertrouwen op de auto-updater die WordPress is gaan leveren en zullen zich niet realiseren dat er nu zelf wat gedaan moet worden. Het is belangrijk dat zo veel mogelijk gebruikers of beheerders hier van op de hoogte worden gebracht, zodat we het internet niet te ver achter laten lopen.

Meer informatie

https://wordpress.org/news/2018/02/wordpress-4-9-4-maintenance-release/

De technische details